Какво трябва да знаем за:

 

ПРОСТАТА 


БЪБРЕЦИ


МЪЖКА ПОЛОВА СИСТЕМА

 


ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

      |      
FAIL (the browser should render some flash content, not this).  

 

Регулярният преглед на простатата подобрява качеството на живот

Изследователи от клиниката в Кливланд съобщиха резултати от дългогодишно проучване. Според резултатите регулярният скрининг на простатата подобрява качеството на живот и намалява рискът от развиване на метастази на заболяване.

74% от пациентите, които са били подложени на скрининги през изминалите десет години не са развили метастази в сравнение с 91% от останалите пациенти, които не са били преглеждани толкова често и са развили заболяване.

Скринингът за рак на простатата е тема на немалко дебати, тъй като много от специалистите считат, че процесът е безполезен.

В проучването от Кливланд учените са решили, че най-добрият начин да достигнат до резултати е като изследват пациентите в рамките на десет години след лечение на простата.

В проучването са участвали доброволно около две хиляди пациенти. За да се установи въздействието от прегледите пациентите са били разделени на две групи: такива със скрининг преди заболяване и такива със скрининг след заболяване. Пациентите са били класифицирани и според степента на заболяване за да се установи за кои групи скринингът е най-полезен.

Ракът на простатата е най-срещаният вид раково заболяване при мъжете и е втората водеща причина за ракова смъртност в света.