Какво трябва да знаем за:

 

ПРОСТАТА 


БЪБРЕЦИ


МЪЖКА ПОЛОВА СИСТЕМА

 


ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

      |      
FAIL (the browser should render some flash content, not this).  

 

Проект в индийски институт цели трансплантация на бъбрек без значение от кръвните групи

Стотици пациенти с бъбречна недостатъчност са принудени да живеят на диализа въпреки желанието на близките им да дарят бъбрек.

Основният проблем при тези случаи е различието в кръвните групи на потенциалният донор и получателя.

Тази пречка скоро може да бъде преодоляна благодарение на усилията на Института по бъбречни заболявания и изследвания в Гуджарат, Индия.

В институтът ще стартира проектът "ABO incompatible transplant", в който ще се цели трансплантация между донор и реципиент без значение от кръвните им групи.

Преди два дни доктор Аруна Ваникар организира конференцията "Transplantation Update 2010", на която лекция представи доктор Гунал Тиден от Институтът Karolinska в Швеция. Доктор Тиден е уважаван професионалист, осъществил множество бъбречни трансплантации.

"Учим се от опитът му за да стартираме програмата в Гуджарат," добавя доктор Ваникар. Според лекарката от тази програма полза ще имат както пациентите така и семействата им. Ваникар разяснява, че в няколко от случаите близки на пациенти желаят да дарят орган, но не могат, защото кръвните им групи не съвпадат. "Ако успеем да осъществим програмата нелегалният трафик на органи също ще бъде значително намален.